Deel 1: waarom val je niet af sinds je bent gaan sporten?

Het antwoord op de vraag waarom je niet afvalt sinds je bent gaan sporten is eigenlijk vrij eenvoudig. Op het moment dat je energieverbruik namelijk niet hoger is dan je energie-inname, zal je niet afvallen. Ook al ga je meer sporten, kan het daarom dus goed zijn dat je niet afvalt. Hoe dat kan? Hieronder leg ik dit alvast in 3 redenen uit. Binnenkort geef ik op mijn blog nog 3 redenen hiervoor.

1. Je verbrandt (veel) minder calorieën dan je zelf denkt of wordt aangegeven
Het aantal verbruikte calorieën dat displays op cardio-apparaten aangeven is waarschijnlijk hoger dan je daadwerkelijk hebt verbrand. Dit komt omdat dit getoonde aantal calorieën tot stand komt door bepaalde formules. Deze formules zijn gebaseerd op gemiddelden en kijken niet specifiek naar de persoon zelf die op het apparaat aan de slag gaat. Er spelen nog veel meer factoren mee om te meten hoeveel calorieën jij daadwerkelijk verbrandt tijdens een kwartiertje op de hometrainer (denk aan leeftijd, spiermassa en conditie).

Naast alle cardio-apparaten lezen mensen steeds vaker hun hartslag en calorieverbruik af van wearables. Deze draagbare polsbanden Wearables (fitnesstrackers zoals de Fitbit en Apple Watch) lijken nauwkeuriger te zijn, maar ook deze hebben een foutmarge.

Wat ik hier mee wil zeggen is dat als je blind afgaat op de getallen die de displays van fitnessapparaten of wearables aangeven, je waarschijnlijk een te positief beeld krijgt van je energieverbruik.

2. Als je niet sport, verbruik je ook energie
Feit is dat hoe intensiever je beweegt, hoe meer energie je verbruikt. Tijdens het hardlopen verbruik je meer energie dan tijdens het wandelen. En 10 keer 60 kilo squatten kost meer energie dan 10 keer 40 kilo squatten. Maar waar veel mensen geen rekening mee houden, is dat je in rust ook energie verbruikt. Dit is een belangrijk aandachtspunt als je wilt afvallen, omdat de ‘winst’ van het sporten dus kleiner is dan de meeste mensen denken.

Bijvoorbeeld: je weegt 80 kg en je verbruikt als je stilzit circa 80 kcal per uur (dit is slechts een indicatie om de rekensom te illustreren, per persoon is dit verschillend!). In plaats van stilzitten heb je een uur gesport, waarbij je 400 kcal hebt verbruikt. Je behaalde ‘winst’ is dan niet 400 kcal, maar 400 – 80 = 320 kcal. Veel mensen zien het (te positief ingeschatte) energieverbruik als gevolg van sporten als pure winst. Dat is het dus maar gedeeltelijk waar: de nettowinst is lager dan je verwacht, want zonder dat uur sporten had je namelijk ook 80 kcal verbrand.

3. Je bereikt een nieuwe balans
Ben je helemaal niet afgevallen? Of ben je wel een beetje afgevallen, maar sta je nu stil? Dan is de kans groot dat je een plateau hebt bereikt. Een lichaam van 75 kg verbruikt immers minder energie dan een lichaam van 80 kg. Nadat je die 5 kg bent afgevallen, heeft je lichaam dus minder calorieën nodig.

Of je nu je calorie-inname verlaagt of je calorie-verbruik verhoogt, op een zeker punt bereik je een nieuwe balans tussen wat je inneemt en wat je verbruikt. Om na het eerste gewichtsverlies verder af te vallen, zal je dus meer calorieën moeten verbruiken tijdens het sporten of je voeding moeten aanpassen. Dat betekent vaker en/of intensiever sporten of minder calorieën eten.

Bron: FitzonderFabels

Natuurlijk wil ik met bovenstaande niet aangeven dat je dan maar moet stoppen met sporten. Sporten kan zeker helpen als je wat gewicht wilt verliezen en sporten draagt ook op heel veel andere manieren bij aan een gezonde leefstijl. In mijn volgende blog geef ik nog 3 redenen waarom sporten niet direct resulteert in afvallen. Heb je hulp nodig bij afvallen? Ik help je graag met personal training en ook bij de bootcamp ben je altijd welkom om meer en/of intensiever te gaan sporten!