Deel 2: waarom val je niet af sinds je bent gaan sporten?

In mijn vorige blog gaf ik al 3 mogelijke redenen aan waarom je niet afvalt sinds je (intensiever) bent gaan sporten en bewegen. Ook deze keer licht ik 3 redenen verder toe. Ik wil hiermee zeker geen pleidooi houden dat je dan dus maar moet gaan stoppen met sporten, integendeel! Want sporten is super belangrijk voor een gezonde levensstijl. Maar meer sporten is niet de enige oplossing om af te vallen.

4. Na het sporten gebruik je mogelijk minder energie
Het is een populaire, maar nog niet bewezen aanname: het verhoogde energieverbruik tijdens het sporten wordt gecompenseerd door een verlaagd energieverbruik na het sporten. Er zijn echter ook onderzoeken die dit effect wel hebben gevonden. Energie besparen kan bewust gaan, zoals de auto pakken in plaats van op de fiets springen (je bent nu eenmaal moe en je hebt ook al gesport). Maar het kan ook onbewust gaan, bijvoorbeeld  minder vaak opstaan of onderuitgezakt op de bank gaan liggen in plaats van rechtop zitten.

Houd er rekening mee dat als je opeens meer gaat sporten, de kans bestaat dat je dit op andere momenten van de dag gaat compenseren door iets minder actief te zijn. Je energieverbruik sinds je bent gaan sporten is dan minder hoog dan je denkt.

5. Je gaat mogelijk meer eten en/of drinken
Er is geen duidelijk wetenschappelijk antwoord of meer sporten ook leidt tot meer eten. De meningen zijn hierover verdeeld. Wel kan het zinvol zijn om bij jezelf af te vragen of dit van toepassing is. Want op het moment dat je na een uurtje sporten (waarin je 320 kcal hebt verbruikt) 2 bruine boterhammen met 2 plakken kaas gaat eten, kan het zijn dat je die dag voor niets bent gaan sporten. Wat betreft het afvallen dan,(want sporten heeft natuurlijk heel veel andere positieve effecten.

6. Je bouwt spiermassa op
Meer spiermassa wordt te pas en te onpas aangedragen als ‘verklaring’ waarom je geen gewichtsverlies toont op de weegschaal. Het opbouwen van spiermassa gaat echter gestaag. Let dus op: als je 5 kg bent aangekomen na een maand sporten, dan is dit vrijwel zeker niet allemaal spiermassa, maar gewoon een slecht excuus voor jouw tegenvallende resultaten. Maar het is een feit dat je met behulp van goede voeding en de juiste training extra gewicht aan spiermassa zult opbouwen. Studies laten zien dat dit zelfs mogelijk, maar niet gewoonlijk is in combinatie met caloriebeperking. Als je een slankere taille krijgt, maar de weegschaal toont dezelfde cijfers als voorheen, dan is dit een mogelijke verklaring. Geen gewichtsverlies hoeft dus niet te betekenen dat er geen winst is behaald, maar wees hierin wel realistisch naar jezelf toe.

Conclusie
Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je niet afvalt, ondanks dat je (meer) bent gaan sporten. Maar draagt sporten dan helemaal niet bij aan gewichtsverlies? Zeker wel! Op de lange termijn kan het zeker bijdragen aan gewichtsverlies (of gewichtstoename, in de vorm van toename in spiermassa). Als je regelmatig traint, heeft dit absoluut effect op je energiebalans. Hoe getrainder je bent, hoe zwaarder je je lichaam kunt belasten, hoe hoger de impact op je lichaam is en hoe meer calorieën je dus verbruikt.

Daarnaast kan de toegenomen fitheid als gevolg van het sporten ervoor zorgen dat je in het dagelijks leven meer gaat bewegen. Misschien pak je vaker de fiets, waar je vroeger de auto nam. En bewegen kan in sommige gevallen ook een positieve impact hebben op je eetgedrag. Bijvoorbeeld omdat je lekkerder in je vel zit en meer energie hebt, waardoor je minder geneigd bent gevoelens van onlust weg te eten. Andere gunstige effecten van sporten zijn dat het gewichtstoename kan voorkomen of verminderen en verlies van spiermassa tijdens caloriebeperking kan beperken. Dit is waardevol na een periode van gewichtsverlies.

Maar over het algemeen kan je het beste om af te vallen een negatieve energiebalans creëren en de meest effectieve manier om dat te doen is door minder energie in te nemen. Minder eten dus. Wat je eet kan je veel beter controleren dan wat je verbruikt. Bovendien kan je met voeding veel gemakkelijker een tekort creëren dan met bewegen. Het dagelijks weglaten van twee boterhammen met kaas (goed voor 320 kcal) is voor de meeste mensen makkelijker dan dagelijks een half uur hardlopen. Het beste resultaat geeft echter een combinatie van minder eten en meer bewegen.

Bron: FitzonderFabels

Bij Personal Gym Zwijndrecht kun je in verschillende vormen komen sporten: 1 op 1 trainingen, small group trainingen en bootcampen. Heb je vragen, wil je eens een proefles volgen of heb je hulp nodig bij het afvallen? Neem dan contact op!