Ken jij de sandbags al?

Sinds enkele weken hebben we bij Personal Gym Zwijndrecht de sandbags. De naam zegt het al zakken: gevuld met zand. Maar wat is het nut ervan en waarom zijn de zandzakken effectief en functioneel tijdens een training?

Bij de sandbags, in tegenstelling tot typische trainingsapparaten, verschuift het gewicht continu als je ermee gaat bewegen. Hiermee creëer je een meer dynamische en uitdagende workout. Het vereist dat je een verscheidenheid aan stabiliseringsspieren gebruikt die normaal gesproken niet worden gebruikt voor eenvoudig liften, vooral bij hogere herhalingen.

Voordeel 1: functioneel bewegen
Een groot voordeel van de sandbags is dat het zwaartepunt niet op één plaats blijft liggen. Je dwingt je lichaam hierdoor ook andere spieren te gebruiken, die je misschien normaal niet gebruikt. In de praktijk zie je mensen vaak trainen op een onstabiele ondergrond, bijvoorbeeld met een bosubal. Dit wordt gezien als functioneel, terwijl je in het dagelijks leven nauwelijks te maken heb met een onstabiele ondergrond. Hoe functioneel is dit dan daadwerkelijk? In de praktijk komt het vaker voor dat je iets moet tillen waarbij het zwaartepunt niet op één plaats ligt. Denk aan zware boodschappen tillen naar de auto, sjouwwerk wat verricht moet worden in de tuin of het dragen van je kind na een zware wandeling. Dit zou ik dan eerder zien als functioneel.

Voordeel 2: knijpkracht vergroten
Een ander voordeel is het trainen van je knijpkracht. Een zware sandbag zorgt er namelijk voor dat je handen/onderarmen meer werk moeten verrichten dan normaal, omdat de sandbag lastig is om vast te pakken. Bij veel traditionele fitnessapparaten wordt namelijk minimaal kracht gevraagd van je handen of onderarmen. En toch zou komt het wel een voor dat er bepaalde kracht in je handen en armen gevraagd wordt als je bepaalde objecten in je huis wilt verplaatsen.

Kortom: de sandbag is een functionele tool die je training een andere dimensie kan geven en waarbij je in het dagelijks leven best wel eens profijt van kan hebben. Daarnaast gebruik je bepaalde spieren die je bij eenvoudig liften niet of nauwelijks gebruikt. 

De sandbags zullen veelvuldig gebruikt gaan worden tijdens de small group trainingen bij Personal Gym Zwijndrecht. Wil je ervaren hoe het trainen met een sandbags is? Geef je dan via het contactformulier direct op voor een proefles!