Maak van je slaap een prioriteit voor betere (sport)prestaties!

Het belang van slaap wordt nog altijd onderschat. Ooit zij Joop Zoetemelk: “De Tour win je in bed”. Hoewel hij deze opmerking maakte met een knipoog en een lach, zit hier wel degelijk wat in. En Zoetemelk won wél de Tour de France…

Belangrijkste herstelmethode
Tegenwoordig probeert iedereen zo goed mogelijk te eten en de nodige supplementen te slikken om hun herstel te bevorderen. Maar vaak vergeten we de belangrijkste herstelmethode: je nachtrust. Niet heel verrassend dat daarom misschien wel 20% van de mensen slaapproblemen heeft of een slechte slaapkwaliteit ervaart. Zelfs de nodige topsporters ervaren deze problemen. Dus hoe serieus nemen we dit mechanisme nou eigenlijk?!

De vraag is dan ook vaak: hoeveel slaap heeft een mens nodig?
De discussie over hoeveel slaap iemand nodig heeft is al lang gaande. Maar over het algemeen wordt voor een volwassene 7,5 tot 9 uur slaap per nacht aanbevolen. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal slaapcycli die je doorloopt. Een slaapcyclus duurt ongeveer 1,5 uur. Een simpele rekensom laat dan zien dat je met 5 á 6 cycli op ongeveer 7,5 tot 9 uur uitkomt. Er zijn ook uitzonderingen hierop. Bijvoorbeeld (top)sporters die meer dan ‘normaal’ sporten, hebben nog meer slaap nodig om nog beter te presteren. Er zijn de nodige onderzoeken geweest waaruit dat belang is gebleken.

  • Bij zwemmers werd gevraagd om 10 uur te slapen voor 6 tot 7 weken. Dit resulteerde in snelle reactie- en wisseltijden en meer slagen.
  • American football-spelers realiseerden op korte sprintjes een verbetering met 0,1 seconden en spelers gaven aan een betere gemoedstoestand te hebben.
  • Een kleine groep tennisspelers liet door extra slaap een toename van opslagprecisie zien van ongeveer 6%.
  • Basketbalspelers hadden door 2 uur extra slaap een verbetering van 9% in nauwkeurigheid van hun worpen.


Afgezien van topsport laten meerdere onderzoeken zien dat slechte slapers minder sporten, sneller vermoeid zijn en een verminderde power output rapporteren. Kortom: focus op je slaap en verbeter je (sport)prestaties!

Bron: Fit.nl

Ben je benieuwd wat jij kunt bereiken met meer slaap? Of heb je vragen over hoe je jouw slaapkwaliteit kunt vergroten? Neem dan contact met ons op!