Vitamine D als beschermer tegen corona?

Je hoort en leest steeds meer dat vitamine D belangrijk is als bescherming tegen het coronavirus. Maar is dit ook zo? In deze blog gaan we in op wat vitamine D is, wat je moet weten en wat de relatie is tot het coronavirus.

Wat is vitamine D?
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, wat betekent dat het kan worden opgeslagen in het lichaam. Opslagplaatsen voor vitamine D zijn de lever en vetweefsel. In je darmen wordt deze vitamine het beste opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. De actieve vorm van vitamine D in het lichaam is feitelijk gezien geen vitamine, maar een hormoon. Bij een tekort aan vitamine D kun je last krijgen van spierkrampen/spierzwakte, botontkalking of een constant tekort aan energie. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de groei én het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij een goede werking van je spieren en je immuunsysteem. Spierzwakte (moeite met overeind komen of traplopen) en spierpijn (vaak in bovenarmen, schouders en bovenbenen) blijken in de praktijk vaak de eerste symptomen te zijn van een vitamine D-tekort.

Wat moet je weten over vitamine D?
Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Het wordt onder invloed van UVB uit zonlicht aangemaakt in de huid. Het zonlicht zorgt namelijk voor meer dan 90% van je vitamine D status. Daarnaast kun je een deel ook uit je voeding halen. Het zit vooral in vette vis (paling, makreel, zalm & haring) en in mindere mate in vlees, eieren en roomboter.

Dat de zon als belangrijkste bron fungeert is dus duidelijk. Omdat de zon in de wintermaanden minder sterk is en zich minder laat zien, is het dus sterk aan te raden om in deze periode extra vitamine D te slikken. Daarnaast is het belangrijk áls de zon dan weer lekker schijnt, om dan naar buiten te gaan en de nodige zonuren te pakken.

Relatie vitamine D-tekort en het coronavirus?
De meeste Covid-patiënten hebben vaak last van hun immuunsysteem. Vitamine D zou die ontsporing kunnen bedwingen, omdat het een belangrijke rol speelt in een verbeterende werking van het immuunsysteem. Wetenschappers concluderen daarom ook dat mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, twee keer zoveel kans lopen om te overlijden aan het virus als ze ook een vitamine D-tekort hebben. Toch is dit geen hard bewijs. Het onderzoek toont alleen aan dat er een bepaald verband tussen beide is. Er kan daarnaast een derde factor in het spel zijn die zowel het vitamine D-tekort als de verhoogde vatbaarheid voor het virus veroorzaakt: overgewicht. Vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel. Hoe meer vet iemand heeft, hoe meer vitamine D diegene moet innemen om het gehalte op peil te houden.

Conclusie
Er kan niet met zekerheid worden gezegd dat er een directe link bestaat tussen iemand met vitamine D-tekort én het coronavirus. Wel zijn de deskundigen het eens dat de meeste mensen een tekort aan vitamine D hebben (vooral in de wintermaanden door tekort aan zonlicht) en hierdoor een verminderde werking in het immuunsysteem hebben en andere klachten ervaren zoals minder energie, botontkalking of pijn in de spieren. Alleen al om deze redenen kan ik adviseren om een vitamine D-supplement in te nemen, omdat het simpelweg bijdraagt aan een gezond lichaam.

Wil jij je de aankomende wintermaanden, deze lockdown én daarna extra beschermen en zorgen dat jouw vitamine D gehalte op peil is? Bestel hier je vitamine D en kom het bij ons afhalen in de gym.