Weet jij wat voor effect cafeïne heeft op je lichaam en sportprestaties?

Iedereen krijgt (bijna dagelijks) wel cafeïne binnen. De één door het drinken van koffie en de ander weer door het eten van chocola. Toch weten mensen vaak te weinig over het effect van cafeïne. En weet jij bijvoorbeeld of cafeïne stimulerend is voor je sportprestaties? In deze blog vertel ik je daar graag meer over.

Wat is cafeïne?
Cafeïne is een witte, tamelijk bittere stof dat je aantreft in 60 verschillende planten. Het is een legale ‘drug’ dat een stimulerend effect heeft op je alertheid. Iedereen krijgt dagelijks wel cafeïne binnen, want het zit in producten zoals koffie, cola, thee en chocola. Daarnaast zit cafeïne ook vaak in pijnstillers om het slaapverwekkende effect tegen te gaan.

En hoe werkt cafeïne?
Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed. De helft van de cafeïne is al drie tot vier minuten na consumptie opgenomen in het bloed. Ongeveer 2,5 uur na het drinken van cafeïne is het effect het grootst. Bij het drinken van koffie met melk en suiker wordt de opname vertraagd. Cafeïne stimuleert heel wat lichaamsfuncties. Zo werkt cafeïne direct op de hersenen en stimuleert hier de afgifte van het stresshormoon adrenaline. Hierdoor kan je je wat meer gestresst voelen, wat er voor kan zorgen dat je gaat trillen, of hartkloppingen krijgt. Ook stimuleert de adrenaline de afgifte van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter, die je hersenen stimuleert en je geluksgevoel geeft.

Is teveel cafeïne slecht voor je?
Het korte antwoord hierop is: ja. Want wie regelmatig teveel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap komt waardoor je je de volgende dag minder fit voelt. 

De vraag wat dan te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon. Er zijn namelijk mensen die helemaal niet gevoelig zijn voor de werking van cafeïne. Wel wordt er aangeraden om maximaal 400mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat staat voor ongeveer 5 kopjes koffie per dag.

Heeft cafeïne een positieve werking op mijn sportprestaties?
Het antwoord op deze vraag is ook duidelijk: cafeïne heeft zeker een positief effect op sportprestaties. Voldoende studies hebben aangetoond dat het drinken van cafeïne voorafgaand aan een training (200-300mg), verzuring en vermoeidheid van de spieren vermindert. Dit komt omdat het zorgt voor meer adrenaline in het lichaam. Hierdoor krijg je meer energie, wat de doorstroming van het bloed naar de spieren en het hart bevordert. Het logische gevolg is dat je jezelf minder hoeft in te spannen en minder snel moe wordt.

Conclusie
Cafeïne heeft een stimulerende werking op je alertheid en zorgt voor minder vermoeidheid, wat bevorderlijk is voor zowel het dagelijks werk wat je moet doen als je sportprestaties. Drink het alleen met mate (max. 400 mg / 5 bakken koffie per dag). En let er op dat je niet laat op de avond nog teveel cafeïne binnenkrijgt. Zeker als je iemand ben die hier erg gevoelig voor is en moeilijk in slaap komt.

Bij Personal Gym Zwijndrecht kun je in verschillende vormen komen sporten: 1 op 1 trainingen, small group trainingen en bootcampen. Heb je vragen, wil je eens een proefles volgen of heb je voedingsadvies nodig? Neem dan contact op!